20.000 Ft FELETT INGYENES SZÁLLÍTÁS!

12

Cider Guru Pack

Cider Guru Pack
Cider Guru Pack
Cider Guru Pack
Cider Guru Pack
Cider Guru Pack
Cider Guru Pack
Cider Guru Pack
Cider Guru Pack
Cider Guru Pack
Cider Guru Pack
A Csomag tartalma:

2 üveg BudaPrés Felhős

2 üveg BudaPrés Birs?

2 üveg BudaPrés (K)omlós

2 üveg MadDog Apple Cider

2 üveg MadDog Cider (Málás)

2 üveg MadDog Cider (Feketeribizli)
Sörtípus
Cider
12 480 Ft 
10 990 Ft
Kezdete: 2023.04.24   A készlet erejéig!
Kedvezmény 12
Megtakarítás 1 490 Ft
Részletek

BudaPrés Cider


Az almával kezdődik minden. Egyelőre felvásárolunk, kísérletezünk a különböző fajtákkal és területekkel. Kimegyünk szeptemberben az almásba egy refraktométerrel a kezünkben és cukrot, savat és aromát figyelünk. Ami megtetszik, azt leszedik és aznap meg is érkezik hozzánk.
Fontos, hogy egészséges, szép legyen a gyümölcs így kézzel szedett almákat veszünk, de mi magunk is átválogatjuk a feldolgozás előtt.

VÁLOGATÁS, MOSÁS, DARÁLÁS


A kézi válogatás után következik egy gyors fürdő, majd ledaráljuk az almát. Erre azért van szükség, mert a szőlőhöz képest sokkal kötöttebb az alma húsa, így egészben nem lehetne lepréselni.

Ez egyben lehetőséget ad számunkra, hogy az almadarát elkezdjük kezelni.

MACERÁCIÓ, PRÉSELÉS


Az egyik legfontosabb szakasz, legalábbis, most így gondoljuk. Hasonlóan a szőlőhöz, az almának is a héjában van az aromák 95%-a.

A héjjon áztatás idejével lehet játszani, közben folyamatosan kevergetjük, maceráljuk a tartályban. (vörösbor technológia).
Ezután következik a préselés. Egy csomagprést használunk, ami a kötöttebb hús miatt szintén nagyobb erőkifejtésre szorul, mint a szőlőprés.
Itt mi tudjuk állítani a nyomás mértékét és idejét attól függően, hogy milyen a fajta és mennyi ideig volt áztatva.
A végeredmény egy nagyon édes és aromás almalé, amilyennel boltban nem is lehet találkozni.

DERÍTÉS, ERJESZTÉS, ÉRLELÉS


A frissen préselt almalé megy rögtön az előfeszített és hűtött saválló tartályba derítésre, majd beoltásra.
Az almákat általában fajtánként dolgozzuk fel így lehetőség van arra, hogy egy fajtát más-más élesztővel is megnézzünk.
Minden évben vannak új élesztők és olyanok, amiket biztosan megőrzünk.

Alma fajtákból idáig több, mint 30 félével próbálkoztunk és a jövőben is szeretnénk ilyen kiserletezőek maradni.

Cidert egyébként a létező 3000 almafajtából mind lehet készíteni, de vannak tulajdonságok, amik könnyebbé teszik a magas minőséget. Ilyen az alma mérete: nekünk minél kisebb, annál jobb. Hiszen így a fajlagos felület nagyobb, vagyis több héj jut adott mennyiségű almahúsra.
Másik a cukor, hiszen alkoholt ebből kaphatunk és végül a tanninok, savak, amik hasonló fő szrepet játszanak, mint a szőlőbornál.

10-14 nap alatt kierjed a ciderünk csontszárazzá és itt indul meg az érlelés. Alapvetően 6 hónap érlelés kell a cidereknek, de egyes tételeknél ez nálunk meghosszabbodik.
Ez lehet acél tartályban, vagy hordóban is. Mi a prémuim tételeinket rakjuk hordóba. A magyar kádárok hordói csodás “fűszereket” adnak az italunkhoz.

Palackozás előtt édesítjük a cidereket. Mivel mi mindenképp száraz cidert szerettünk volna csinálni, így mindegyik a száraz kategórián belül mozog. Édesítéshez nyírfacukrot használunk. Ez azért fontos, mert egyik legfőbb különbség köztünk és az angol/francia ciderek között, hogy mi nem pasztőrizálunk.
Ők palackozáskor felédesítik répacukorral és hőkezelik pasztőrrel, hogy ne erjedjen be a palackban. Mi a feldolgozás egész menete alatt arra ügyelünk, hogy minél több friss arománk maradjon meg (maceráció, lehető legkevesebb oxigén, stb). Ha ezt utána pasztőröznénk ezek az aromák mind kihalnának és csak a cukor melegítésre karamellizálódó illata maradna meg némi főtt almával. Ami persze szintén jó tud lenni, de mi máshogy gondolkozunk.
A nyírfacukor ebben segít nekünk, mivel ez egy nem erjedő cukor, pasztőrözés nélkül lehet édesíteni az egyébként sterilre szűrt almabort.
Eltarthatósága így megegyező lesz a könyedebb fehér borokéval.

Palackozásnál szaturáljuk a cidereket, kivétel ez alól a prémium vonal és a felhős cider, ami másodlagos erjesztést kap a palackban a hordós érlelés után.

 

Fogyaszd kedvenc cidered stílusosan egy One Beer pohárból!

One Beer pohár

Kövess a FACEBOOK-on minket!
Kövess a INSTAGRAM-on minket!
Kövess a YOUTUBE-on minket!
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!