Etyeki Sörmanufaktúra
Etyek gasztró térképére immár a sör is felkerült
A story:
Egy fiatal magyar házaspár egyszer csak nagyot álmodott. Nem elhagyták az országot, hanem épphogy hazajöttek
kalandvágyból, hogy több éves külföldi tapasztalatszerzés után a már meglévő élelmiszeripari mérnöki tudásuk mellé
Belgiumban megszerzett sörfőző ismereteiket itthon kezdjék el kamatoztatni.
A sörfőzéshez főzde is kell, ami a környékükön nem volt, így tehát építettek egyet Etyek Botpusztán. Nagy beruházás,
de így legalább az igényességet már az alapoktól érvényesíteni tudták. A hazánkban megszokott bonyolult
adminisztratív engedélyezési folyamat összes buktatóit megugrották és 2015 év végére már palackozhatták első kész
sörüket a megálmodott logóval és designban.
Merre megyünk?
Modern tradíció. Ez volt az egyik vezérelv. Kisüzemi előállításban követve a nemes hagyományokat a lehető
legnagyobb gondossággal eljárni az alapanyag beszerzéstől a főzdei folyamatokon át a palackozásig. Hagyni a sört
elég ideig a tartályban, szűretlenül palackozni, palackban utóerjeszteni. Mindezt persze a legmodernebb
módszerekkel, különleges receptek megalkotásával. Ez adja a Klasszik sorozat alapját. (Bohém Pilzeni, Ambrózia
Belga Búza, Etyek-IPA, Bard’s Porter, Bookkeeper’s Bitter Ale, Premier Pale Ale)
Persze nem kell mindent nagyon komolyan venni, nem árt néha egy kis funky feeling sem. Hiszen mi van akkor, ha
elengedjük a fantáziánkat, ha előbújik belőlünk a szakállas, tetovált állat brewmaster. A főzdevezető jobb és balkeze
(Márk és Kende) tökéletesen megszemélyesíti ezt az életérzést. Segítségükkel indult el a Just for Fun sorozat, amibe
minden belefér. De konkrétan minden…. (Smoky Pineapple, Game of Yeast Sake, Gyömbér&Cayenne Brown Ale…)
Nem csak férfiaknak
Már a sörfőzésről sem mondható el, hogy csak férfi szakma lenne. Az Etyeki Sörmanufaktúra logójában pink színűre
festett komlótoboz is finoman azt jelzi, hogy a márka mögött egy nő áll. Radányi Orsolya, aki a főzde szíve-lelke úgy
látja, hogy hazánkban is elért a piac arra a pontra, hogy már van létjogosultsága a magas minőségben előállított
kisüzemi söröknek, és bízik benne, hogy a fogyasztók között is egyre nagyobb lesz a hölgyek aránya. A
Sörmanufaktúrának nem célja az országos kereskedelmi láncokban való értékesítés, sokkal inkább szeretné
kiszolgálni Etyek vonzáskörzetét, a budapesti kraftos helyeket, sok jó éttermet és gasztroboltot, fesztiválokon
megjelenni, valamint webshopot üzemeltetni. A tulajdonosok számára a kisüzemi előállítás azt is jelenti, hogy van
lehetőség kísérletezni, egyedi receptúrákat megalkotni, szezonális ízeket főzni és személyes kapcsolatban maradni a
fogyasztókkal.
A jó sörnek is kell a cégér!
Egy bécsi bolhapiacon szólította meg az ütött kopott nyomdakészlet a leendő főzdetulajdonost, aki akkor csak azt
érezte, hogy ezt meg kell vennie. Később ez a máig meg nem fejtett sablon gyűjtemény, (amit talán valamikor titkos
szabadkőműves összejöveteleken használtak) adta az etyeki kézműves sörök címkéinek grafikai alapját. Ehhez már
csak egy csipetnyi modernség és egy-egy jól megválasztott idézet kellett, hogy megszülessenek a klasszik sorozat
címkéi.