Tihanyi Levendulás búza sör
Az Apátsági majorság és a tihanyi levendula:
A nagy múltú Tihanyi Apátságot közel 1000 évvel ezelőtt alapította András király. Jelenleg 11 főből áll az a bencés közösség, aki jelenleg is itt laknak és életükkel mutatnak példát a valóban egyszerű, istenszerető életre.
Az Apátság Alapító levélében részletesen említést tesznek az Apátsághoz tartozó gazdálkodó és egyéb területekről, így arról a 7 hektáros majorsági területről, ahol ma a gyógynövénykert található. A majorságban elsősorban levendulatermesztés folyik, amit az a 30 000 tő levendula biztosít, amit a bencés szerzetesek diákok és a helyi lakosság segítségével ültettek 2017-ben.
A levendulatermesztés Tihanyban már az 1920-as évektől kezdve létezik, amikor is Bittera Gyula – korának neves gyógynövényszakértője – Franciaországból hozatott olyan levendulatöveket, amik már az akkor híres Provence-i levendulaként nagy elismerésre tettek szert magas illóanyagtartalmuk és minőségük révén.
Az odafigyelő gondosság és a Tihanyra jellemző speciális mikroklíma (ez azóta is sok kutatás tárgya) révén az itt termő levendula végül illóanyagtartalomban megelőzte francia ősét, és azóta is egyre nagyobb hírnévre tesz szert.
HopTop Brewery

A HopTop Brewery Kft. 2015 őszén alakult, azzal a céllal, hogy kiváló minőségű és változatos ízvilágú kraft söröket készítsen a kézműves sörök egyre növekvő rajongótáborának. A sors úgy alakította, hogy a telephelyünk az egykori Királyi Sörfőzde ipari parkjában üzemel, így a hagyományt egy kicsit vissza tudtuk csempészni erre a területre.
Tulajdonosunk Ali Rawech Szami egy multinacionális vállalatnál dolgozott vezetőként, majd pályája nem várt fordulataként váltott a sörfőzés mesterségére. Közgazdász múltja és maximalista hozzáállása miatt egy emberként tudta felépíteni és összefogni ezt a céget. A díjnyertes receptek mind az Ő nevéhez fűződnek, ugyanakkor a gazdasági döntéseket is Neki kell meghoznia.
A folyamatos kísérletezés, önmagunk szakmai fejlesztése soha nem szűnő tevékenység a cég életében. Reméljük, hogy ennek a szemléletnek is az eredménye, hogy több nemzetközi díjjal is büszkélkedhetünk.
A nálunk készült sörökről érdemes tudni, hogy nincsenek pasztörizálva és szűrve sem, ezért ízük sokkal intenzívebb, élvezeti értékük magasabb, hiszen minden értékes, élő anyag bennük marad. Ugyanakkor a kiemelkedő gondosság és higiénia miatt eltarthatóságuk 1-1,5 év.
Kövess minket!
Kövess a FACEBOOK-on minket! Kövess az INSTAGRAM-on minket! Kövess a YOUTUBE-on minket!Fogyaszd kedvenc sörödet stílusosan egy One Beer pohárból!